Minutová majonéza
Příprava: 5 minut Porce: 4-6
Jak na domácí majonézu, která zabere minutu práce? Zapomeňte na metlu a pomalé přikapávání oleje. Jde to i bez upoceného obličeje a vlastně bez práce. Jen musíte znát pár pravidel:

- Podmínkou je ponorný mixér vysokého výkonu a ideálně se čtyřmi noži.
- Mixovací nádoba nebo sklenice musí být pouze tak široká, aby se tam hlavice mixéru vešla a to jak u dna, tak i nahoře.
- Mixujte na nejvyšší výkon, tedy na turbo.
- Nejvhodnější je používat ingredience stejné teploty (tedy mít olej a vejce buď obojí pokojové teploty a nebo obojí z lednice).
INGREDIENCE
- 150 ml oleje (slunečnicový nebo řepkový)
- 1 celé čerstvé vejce
- 1 žloutek
- půl lžičky soli
- lžička hořčice (používám dijonskou)
- čerstvě mletý pepř
- necelá lžíce bílého vinného octa
Nutriční hodnoty
- Energetická hodnota 232 kJ
- Bílkoviny 3 g
- Sacharidy 0 g
- Tuky 5 g
*Množství na porci/kus
POSTUP
- Vlijte asi 150 ml slunečnicového nebo řepkového oleje. Přidejte jedno celé čerstvé vejce a k tomu ještě jeden žloutek.
- Malou lžičku hořčice, čerstvě mletý pepř, půl lžičky soli a lžíci vinného octa.
- Ponořte mixér až na dno, a na nejvyšší výkon, tedy turbo, začněte mixovat. Pomalu táhněte směrem nahoru, a snažte se pak promixovat všechno v homogenní hmotu.
- Proces trvá maximálně půl minuty, než vznikne pěkně hustá lesklá majonéza. Ihned servírujte nebo dejte do uzavíratelné skleničky a do lednice. Bílek tu slouží jako stabilizátor, proto je lepší ho nevynechávat. Ostatně, kvalitní a co nejčerstvější vejce jsou samozřejmě absolutní základ.